mokki

Mitä lahjaksi / tuliaisiksi mökille? Lue 10 suosittua vinkkiä!

Oletko saanut kutsun vierailla ystäviesi mökillä? Oletko muuten vain menossa käymään mökille? Kuten yleensäkin kylään mennessä, mieleen nousee helposti kysymys, mitä viedä emännälle tai isännälle lahjaksi? Luultavasti haluat viedä jotain. Muistaminen on myös kohteliasta, jos on saanut kyläilykutsun.

Lahjaan / tuliaiseen vaikuttaa odotetun vierailun kesto. Erityisesti pitkän vierailun varalle on tärkeää viedä tuliaisia, erityisesti syötävää. On epäkohteliasta majailla muiden nurkissa pidempiä aikoja, ellei osallistu ruokakustannuksiin. Myös sillä on merkitystä, kuinka läheisiä mökin omistajat ovat sinulle. Joka tapauksessa, jotain on hyvä viedä mukanaan.

Millainen on mökin varustelutaso?

Lahjaa valitessa on hyvä miettiä kokonaisuutta. Perinteisesti mökit ovat olleet pieniä ja varustelutaso yksinkertaista. Nykyään taso on noussut, mutta perusasiat ovat usein samat. Mökeille ei haluta mitään ylimääräistä, tilat voivat olla pieniä. Mökkien sisustustyyli voi poiketa paljonkin kodin sisustuksesta. Säilytystilat ovat yleensä rajalliset. Erityisesti syötävän kanssa tulee ottaa huomioon, onko mökillä pakastinta. Myös jääkaappi voi olla niin pieni, että sinne mahtuu vain välttämättömät tarvikkeet. Yhä useammalla mökillä on nykyisin juokseva vesi ja sisävessa.

Ennen kaikkea mökkituliaisten ja -lahjojen tulee olla käytännöllisiä. Niiden on hyvä olla kuluvaa käyttötavaraa tai syötävää. Monet mökit ovat pitkiä aikoja tyhjillään, eikä niihin haluta varastoida krääsää ja rihkamaa. Erikoiset ja hassunhauskat lämpömittarit tai ovikoristeet voivat tuntua hyviltä ideoilta mökkiviemisiksi, mutta yleensä ne on parempi jättää kauppaan.

ruokaa
Mökillä on ihanaa herkutella hyvällä ruualla.

10 ideaa mökkituliaisiksi:

  1. Ruokaa. Grillattavaa. Ihan perusruoka-aineksia, tai vaikka valmistellut ainekset ateriaan. Lyhyelle vierailulle riittää vähemmän, pidemmälle visiitille enemmän. Suosi erityisesti tuoreita aineksia, joita saa kesäisin torilta. Muista miettiä säilytys, erityisesti kylmäsäilytys voi olla haasteellista. Esimerkiksi Matsmartilta* voit tilata jo etukäteen suuren määrän ruokatarpeita edullisesti.
  2. Herkkuja. Kaikkea herkullista ja naposteltavaa. Nämä voivat olla myös terveellisiä, vaikkapa tuoreita marjoja torilta. Myös hunajaa, hilloja ja suklaata voi viedä.
  3. Valmiit ainekset lettuihin. Tee taikina valmiiksi (esimerkiksi tyhjään pulloon), purkita vatkattu kerma ja nappaa mukaan myös hillo. Tämä vaihtoehto sopii erityisesti läheisten ihmisten mökille menoon, jos tiedät heillä olevan esimerkiksi muurikkapannun. Jos käyt mökillä vain pikaviisiitillä, ei liene korrektia olettaa isäntäväen ryhtyvän letunpaistoon.
  4. Kukkia. Voit hyvin viedä kukkia. Kesäisin voit valita myös kukan tai kasvin, jonka voi istuttaa ulos. Ihan peruskukat riittävät, sinun ei tarvitse hankkia kallista erikoispuuta, joka vaatisi erikoisen maaperän kasvualustakseen.
  5. Pelit. Mökeillä on tapana viettää aikaa yhdessä. Kaikenlaiset pelit ovat yleensä mukavia lahjoja. Vinkkejä löytyy mm. Martinexiltä sekä sisälle* että ulos*. Huomaa kuitenkin, että klassikkopelit löytyvät jo lähes jokaisesta mökistä. Valitse siis joku peli, joka kaikkien on helppo oppia, mutta jota mökillä ei luultavasti vielä ole. Toisaalta, varsinkin ulkopelit kuluvat käytössä, joten ei ole paha virhe, vaikka veisikin vahingossa mökiltä jo löytyvän pelin.
  6. Saunatuotteet. Voit viedä pesuaineita, mieluiten luonnollisia ja myrkyttömiä, esimerkiksi näitä*. Ne kuluvat, eivätkä kerry nurkkiin. Jos tiedät mökillä olevan tarvetta pyyhkeille tai pefleteille, voit viedä niitä. Jos et ole varma tarpeesta, älä vie niitä. Osa ihmisistä ei halua eriparisia pyyhkeitä ja laudeliinoja mökilleen. Ota kuitenkin omat pyyhkeesi mukaan omaa käyttöäsi varten. Säästät näin isäntäväkeä pyykkäämiseltä.
  7. Lautasliinoja ja kynttilöitä. Nämä ovat kulutustavaraa ja lähes joka mökillä poltetaan kynttilöitä. Älä vie mitään voimakkaasti hajustettuja mahdollisten allergioiden vuoksi. Näitä ei kuitenkaan kannata viedä liikaa, normaalikäytössä serviettejä kuluu aika vähän.
  8. Juomista. Erityisesti, jos mökissä ei ole hanavettä, vie mukanasi juomavettä. Sitä tarvitaan koko ajan. Myös tavallisia mehuja ja virvoitusjuomia on hyvä viedä tuliaisiksi. Voit viedä myös hyvää viiniä tai vaikkapa kuoharia, mutta jokaiseen mökkiin alkoholi ei ole hyvä lahjaidea. Ehkä voisit antaa jonkin hieman harvinaisemman kotimaisen marjaviinin?
  9. Vessapaperia. Jokainen, joka on menossa mökille, tietää kuinka helposti auto on tavaraa täynnä. Silti vessapaperi saattaa unohtua. Ja joka tapauksessa sitä kuluu paljon. Tämä on hyvin arkinen ja käytännöllinen vieminen, joka ei taatusti jää käyttämättä. Vessapapereitakin löytyy erilaisia; mökkivessaan sopii hyvin vaikka runonpätkiä sisältävä versio. Jos tiedät, millainen käymälä mökillä on, myös oikeanlaisen kuivikkeen vieminen sopii.
  10. Lehti, kirja, ristikkolehti. Sadepäivien varalla on hyvä olla tekemistä sisälle. Ristikoita voi ratkoa yhdessä porukallakin. Mökille voi viedä aikakauslehtiä, joissa on helppoja leivontareseptejä. Loppujen lopuksi ne voi käyttää sytykkeinä. Mökin sijainnista riippuen viemisinä voi olla esimerkiksi lintukirja* tai muu kunkin mökin ympäristöön sopiva teos.

Yhteenveto

Viemisten lisäksi mökkivierailulla kannattaa muistaa hyvä mieli. Osallistu mökin arkisiin töihin, älä odota liikaa palvelua. Perinteisissä, alkeellisissa mökeissä riittää puunkantoa, tiskausta, tulentekoa jne. Uudemmissakin huviloissa riittää tekemistä, erityisesti ulkona. Saat varmemmin kyläilykutsun uudelleenkin, kun osoitat kiinnostusta ja arvostusta isäntäväkeä kohtaan. Ja jos satutkin päätymään mökille, missä sinun ehdottomasti odotetaan vain laiskottelevan, tee niin!

molkky
Mölkky on suosittu mökkipeli.