odottavalle äidille

Kuusi parasta lahjaa odottavalle äidille

Pohditko, mitä lahjaksi odottavalle äidille? On olemassa lahjoja, jotka sopivat useimmille raskaana oleville. Alla on lista lähes takuuvarmoista lahjoista.

Lahjan sisältöön vaikuttavat raskaana olevan persoonaallisuus ja maku. On hyvä huomata myös, että esikoista ja jo useampaa lasta odottavat äidir voivat toivoa eri asioita. Osa haluaa ja tarvitsee jotain välttämättä, kun taas toiset ovat mielellään minimalisteja. Raskaus on kuitenkin aina iso asia naisen elämässä. Sen huomioinen on mukavaa. Erityisesti, jos kyseessä on jostain syystä vaikeampi raskaus, tuella ja lahjalla voi olla suurempi merkitys.

Milloin annetaan lahja raskaana olevalle? Syynä voi olla esimerkiksi syntymäpäivä. Usein myös työpaikoilla annetaa lahja, kun nainen jää äitiyslomalle. Lahjoja annetaan myös vauvakutsuilla. Toki lahjoja voi antaa ihan muuten vain.

1. Hemmottelu

raskaana rentoutuu

Hieronta, fysioterapia, kosmetologi. Mikä vain hemmotteluhoito sopii hyvin. Odottavan äidin erilaiset hoidot ovat taatusti mieleen. Niissä raskaana oleva saa rentoutua. Niistä voi olla apua myös raskauden mukanaan tuomiin vaivoihin. Jos perheessä on jo isompia lapsia, hemmottelu voi olla tärkeää omaa aikaa äidille. Hemmottelu voi tapahtua myös yhdessä kumppanin kanssa – ota siis vaikka vanhemmat lapset hoitoosi siksi aikaa.

Raskausaikana lähes jokainen tuleva äiti pysähtyy miettimään omaa hyvinvointiaan. Oma vointi vaikuttaa vauvaan, jolle halutaan kaikkein parasta. Hemmotteluhoito antaa mahdollisuuden panostaa omaan hyvään oloon ja rentoutumiseen.

2. Äitiyskoru

Moni nainen, joka ei yleensä käytä juurikaan koruja, saattaa hyvinkin ilahtua äitiyskorusta. Niissä on ideana se, että korusta kuuluu pieni ääni. Vauva oppii tunnistamaan äänen kohdussa, aivan samoin kuin äidin sydämen äänet. Vauva tunnistaa äänen noin raskausviikolta 20 (eli raskauden puolivälistä) alkaen. Tarkoitus on, että tuttu ääni on rauhoittava myös syntymän jälkeen. Korun ääni ei ole kuitenkaan häiritsevän suuri. Korut ovat usein pitkässä ketjussa, ns. hihnassa.

Äitiyskoruja on monenlaisia, myös ihan pieniä ja äänettömiä. Ne eivät ole varsinaisia äitiyskoruja äänineen, mutta kauniita kyllä. Niitä voi käyttää ihan omaksi ilokseen tavallisen kaulakorun sijaan.

Jos äitiyskoru tuntuu vieraalta ajatukselta, voit harkita imetyskorua. Se on tarkoitettu syntymän jälkeen vauvan hipelöitäväksi. Pienet vauvat usein silittävät ja hipelöivät, ja korusta voi tulla tuttu ja turvallinen paikka sormille.

3. Himoruuat ja syötävät

Jos olet itse ollut raskaana, tiedät, että usein jossain vaiheessa raskautta iskee himo johonkin syötävään. Himo voi iskeä myös syötäväksi kelpaamattomiin, kuten esim. multaan tai pesuaineisiin. Niitä ei kuitenkaan kannata ostaa lahjaksi.

Syötävä, jota tekee hillittömästi mieli, voi olla ihan mitä vain. Yksi syö omenoita, toinen Nutellaa, kolmas kebabia. Joku voi syödä kerralla sixpackin laskiaispullia, vaikkei normaalisti ole ollenkaan makean perään. Näissä himoissa on vielä sekin, että ne saattavat mennä ohi yhtä nopeasti kuin alkavatkin.

Lahjaksi annettavaa raskauden aikaista herkkua ei voi ostaa arvaamalla. Se täytyy tietää. Ota huomioon, että maku voi muuttua. Ystävä, joka yleensä pitää suklaasta, saattaa vauvaa odottaessaan vetääkin litratolkulla jäätelöä. Tee siis täsmäisku. Kysy ja ota selvää, mitä tekee mieli. Tämä on harvoja lahja-asioita, joissa ei kannata sooloilla.

4. Siivous tai muu apu

Aineeton lahja voi olla erittäin toivottu odottavalle äidille. Erityisesti raskauden loppupuolella on ihanaa saada apua. Jos raskaana oleva sattuu olemaan sellainen, jolle pesänrakennusvietin ohella iskee siivousvimma, voit hyvin viedä vaikka leivonnaisia. Yllättävän moni nainen joutuu lepäämään raskauden aikana erilaisten ongelmien vuoksi. Silloin kaikki apu on tervetullutta. Käy leikkaamassa nurmikko tai tekemässä lumityöt. Voit ulkoiluttaa koiraa tai tehdä ruokaa. Jos odottava äiti on sinulle hyvin läheinen, voitte tehdä vaikka mitä valmisteluja yhdessä. Älä kuitenkaan tuppaudu väkisin.

5. Vauvatarvikkeet / Imetyskori

tossut vauvalle

Vaikka on tarkoitus antaa lahja odottavalle äidille, niin myös vauvalle tulevat asiat ilahduttavat. Erityisesti ensimmäisen raskauden aikana ei haittaa, vaikkei lahja olisikaan äidille henkilökohtaisesti. Perheessä muutenkin tehdään jo malttamattomasti hankintoja. Vauvalle voi tuoda vaatteita (neutraaleja, ellet tiedä sukupuolta), harsoja tai vaikkapa pienen pehmolelun. Tutteja, tuttipulloja ja muuta vauvan syömiseen liittyvää ei kannata antaa. Etukäteen on vaikea tietää, mitä tarvitaan. Asia on tietysti eri, jos näistä on keskusteltu etukäteen.

Voit myös tehdä korin tai pakkauksen, jossa on monenlaista. Tämän voi antaa vauvajuhlissakin. Vaatteiden ja harsojen lisäksi voit hankkia pieniä vaippoja, liivinsuojia, teetä ja jotain herkkua, lukemista ja vaikkapa juomapullon. Imettävien äitien tulee juoda paljon. Pyri välttämämään liian ohjaavia lahjoja, esim. rintapumppuja. Ennen vauvan syntymää on vaikea tietää, imettääkö äiti lainkaan.

Jos perheessä on jo isompia sisaruksia, muista heitäkin. Jos annat korin, jossa on vähän sitä sun tätä, lisää siihen jotain kaikille. Isosisarus voi saada kirjan, pelin, askarteluvälineitä tai mitä vain mieluista.

6. Päiväkirja

Jos annat lahjan odottavan äidin raskauden alkupuolella, hanki päiväkirja. Ihan tavallinen päiväkirja sopii, mutta on olemassa myös raskauspäiväkirjoja. Niihin voi kirjoittaa ylös ajatuksia, tuntemuksia, toiveita, pelkoja ja odotuksia. Myöhemmin niihin on mukava palata. Kirjoituksia voi haluttaessa lukea myös lapselle hänen kasvaessaan. Lapsia usein kiinnostaa aika, jolloin he olivat vielä äidin vatsassa. Päiväkirja säilyykin paremmin, kuin internetin odotuspalstojen tekstit.

Odotusaika on niin ainutlaatuista, että silloin pelkästään kiinnostus vointiin on mukavaa. Pienet lahjat tuovat odottajalle tunteen, että muutkin odottavat hänen kanssaan.