kirja ja ruusu

Lahjaksi äänikirja – katso parhaat vinkit ja neuvot!

Mietitkö lahjaksi äänikirjaa? Niiden suosio kasvaa koko ajan. Palveluntarjoajiakin on useampi. Voit ostaa lahjaksi yksittäisen lahjakirjan. Kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko järkevämpää antaa lahjakortti esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi. Tuona aikana lahjansaaja saa kuunnella valitsemiaan kirjoja rajattomasti. Toisaalta, jos ostat äänikirjan omaksi, sitä voi kuunnella vielä vuodenkin päästä ilman erillistä maksua.

Äänikirjoja voi kuunnella missä vain: autossa, lenkillä, kaupassa, kotitöitä tehdessä jne. Lista on loputon. Äänikirja vapauttaa kädet ja silmät muuhun toimintaan. Niitä voivat kuunnella lapset, jotka eivät osaa lukea. Ne sopivat vanhuksille, jotka eivät enää näe lukea. Ja kaikille siltä väliltä. Äänikirja on myös ekologinen vaihtoehto lahjaksi. Niitä ei jää pyörimään nurkkiin. Äänikirja sopii lahjaksi kenelle vain!

Miten äänikirjoja ostetaan?

Äänikirjoja ostetaan suoraan palveluntarjoajien verkkosivuilta. Monilla heistä on äänikirjasovellus, jonka voi ladata puhelimeen (huomaa, että sovellukset toimivat vain puhelimella ja tabletissa). Sitä kautta kirjaa voi kuunnella omaan tahtiin. Sovellus jatkaa kuuntelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäätiin. Yleensä sovelluksiin voi ladata kirjan myös offline-versioksi. Se mahdollistaa kuuntelun ilman verkkoyhteyttä. Sovellukset, kuten verkkosivutkin, myös ehdottavat uusia kirjoja kuunteluun. Jokainen kuuntelija voi arvioida kokemuksensa, ja uudet kuuntelijat voivat lukea muiden mielipiteitä. Huomaa, että useat äänikirjat on mahdollista myös lukea sovelluksessa e-kirjoina.

Valittavana on erilaisia paketteja. Suosituin ja yleisin on versio, jossa yksi ihminen saa rajattomasti kuunnella kaikkia valikoiman kirjoja maksamansa jakson ajan. Tämä on paras valinta lahjaksi annettavaksi.

Lisäksi löytyy perhepaketteja, joissa useampi henkilö voi kuunnella yhtaikaa. Voit myös valita tilauksen, johon sisältyy rajattu määrä kuuntelutunteja kuukaudessa. Tai voit maksaa palvelusta, jossa saat kuunnella niin paljon kuin haluat, mutta et kaikkein uusimpia äänikirjoja.

Äänikirjaa et joudu jonottamaan! Saat sen heti kuunneltavaksi. Maksullisten vaihtoehtojen lisäksi voit löytää myös ilmaisia äänikirjoja. Esimerkiksi osa kirjastoista tarjoaa ilmaisia äänikirjoja. Lahjaksi nämä maksuttomat eivät kuitenkaan sovellu, koska ne jokainen voi hakea itse.

Äänikirjoissa on kategorioita, lapsillekin on runsaasti omia äänikirjoja. Useimmissa suurten myyjien valikoimissa on valmiita äänikirjoja myös englanniksi ja ruotsiksi.

kuuntele-kahvi

Mistä hankkia äänikirja lahjaksi?

Jos tiedät lahjan saajan nauttivan kirjoista, äänikirja on hyvä lahja. Suurin osa palveluntarjoajista tarjoaa uusille asiakkaille ensimmäiset 14 päivää (kaksi viikkoa) kuuntelua maksutta. Näin saat tutustua palveluun. Sen jälkeen tilaus on maksullinen. Yleensä veloitus menee automaattisesti maksukortilta. Tilauksen voi päättää milloin vain maksetun jakson loppuun saakka.

Tästä pääset suoraan ostamaan äänikirjalahjakortteja neljän eri palveluntarjoajan sivustoille

BookBeat* mainostaa olevansa Suomen suosituin äänikirjapalvelu

ElisaKirja* myy myös yksittäisiä äänikirjoja

Nextoryn* perhepakettiin mahtuu neljä kuuntelijaa kerralla

Storytelin* valikoimassa myös edullisempi Light -paketti, jossa saa kuunnella 20 tuntia kuukaudessa.

Mikä on paras äänikirja?

Äänikirjojen valikoima on valtava. Lähes kaikki uudet kirjat julkaistaan saman tien myös äänikirjoina. Jokaiselle löytyy ihan varmasti jotakin. Alla on listattuna muutamia esimerkkejä. Nämä kaikki löytyvät BookBeatista, ElisaKirjasta, Nextorysta ja Storytelistä, mutta linkit vievät ElisaKirjaan, jossa niitä voi ostaa yksitellen.

Suosittuja juuri nyt:

Enni Mustonen: Pukija* Rakastetun kirjasarjan uusin osa

Beth O’Leary: Vaihtokauppa* Iästä ja asuinpaikasta riippumatonta tosirakkautta

Delia Owens: Suon villi laulu* vaikuttava myyntimenestys Yhdysvalloista

Julia Quinn: Bridgerton* Valtavan suosion saanut Netflix-sarja kirjana!

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa* Hienoja kuvauksia sisältävä vaikuttava kirja toisen maailmansodan loppuajoilta

Ekstravinkki:

Vera Miettinen: Eerika* (löytyy sovelluksista). Kirja pienestä tytöstä, jonka julma kohtalo kosketti lukemattomia suomalaisia.

kuulokkeet aanikirja

Äänikirjoja lapsille

Äänikirjoja lapsille löytyy runsaasti kaikista palveluista. Pitääkö kummilapsesi kirjojen kuuntelusta? Äänikirja ei korvaa ihmistä, mutta iltasadun voi aivan hyvin joskus laittaa kuulumaan puhelimesta. Sovelluksessa eivät ainakaan lopu kirjat, eikä lukijan ääni kesken. Kirjat myös tallentuvat sovellukseen, joten tarvittaessa aikuiset voivat tarkistaa lasten kuuntelemat kirjat. Äänikirja on hyvä viihdyke pitkille automatkoille elokuvien ja lastenohjelmien sijaan.

Äänikirjoja lahjaksi hankittaessa kannattaa huomata, etteivät kaikki pidä niistä. On ihmisiä, jotka haluavat lukea ”oikeita” kirjoja. Heille lukuelämykseen kuuluu se, että kirjan saa ottaa käteen. Jotkut tykkäävät lukea niin, että selailevat sivuja taaksepäin. Silloin perinteinen kirja on kätevin.

Suosittelemme kuitenkin antamaan äänikirjoille mahdollisuuden. Ne saattavat yllättää positiivisesti. Niihin voi jopa jäädä koukkuun! Kokeilu kannattaa siinäkin mielessä, että se ei maksa mitään. Uudet käyttäjät saavat kuunnella kirjoja rajattomasti kahden viikon ajan.