lahjat

Ohje lahjan paketointiin

Tuliko hankittua lahja, mutta et tiedä, miten jatkaa? Jos et kerta kaikkiaan halua paketoida lahjaa, osta valmiiksi pakattu lahja. Myös aineeton lahja on hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin päädyt hankkimaan paketoitavan lahjan, kannattaa lukea tämä. Yhtä selvää lahjan paketointiohjetta ei ole, mutta vinkkejä löytyy.

Paketoimisessa kannattaa ottaa huomioon myös pakkausmateriaalin kierrätys. Ehjän ja siistin paperin voi hyvin käyttää uudelleen. Paketointitarpeita ei voi nakata mihin tahansa roskikseen. Lahjapaperi kuuluu energiajätteeseen. Painovärien ja täyteaineiden johdosta sitä ei saa laittaa keräyspaperiin. Sellofaani on kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä, joka poltetaan. (tässä näyttää olevan paikkakuntakohtaisia eroja, joten kannattaa tarkistaa omalta jäteyhtiöltä).

Näitä tarvitset:

1. Käärepaperi (tai lahjakassi tai sellofaani)

2. Sakset

3. Teippi

4. Lahjanaru ja mahdollisesti koristeita

Lahjapaperi, lahjakassi vai sellofaani?

lahjalaatikot

Hanki käärepaperi samalla, kun ostat lahjankin. Näin se ei unohdu. Voit halutessasi valita myös lahjaan sopivan lahjakassin. Lahjakassi on helppo ja nopea ratkaisu. Niitä on montaa eri kokoa ja väriä, kaikilla kuvioilla. Lahjakassien hintavaihtelu on suurta, usein kalleimmat löytyvät ruokakaupoista. Saatat yllättyä, miten hyviä ja edullisia lahjakasseja voit löytää ns. sekatavarakaupoista.

Lahjapaperiksi on mukava valita sellainen, joka miellyttää omaa silmää. Huomaa, että papereita on eri paksuisia. Osa repeää joka välissä, joitakin on vaikea muokata lahjan malliin. Ihan halvinta paperia ei kannata ostaa, ellei halua menettää hermojaan paketoinnin kanssa.

Sellofaanit löytyvät kaupoista yleensä lahjapapereiden lähettyviltä. Niillä saa aikaan todella kauniita paketteja – mutta sellofaani kannattaa valita vain osaan lahjoista. Monet vaatteet ja kirjat eivät näytä hyvältä sellofaanissa, kun taas kukat, astiat ja erilaiset ”herkkukorit” jne ovat parhaimmillaan sellofaanissa. Jos menet juhliin, joihin tulee paljon ihmisiä, sellofaani voi olla paras ratkaisu. Silloin saat paketoitua lahjan niin, että kaikki näkevät sen. Näin vältetään turha lahjojen availu.

Jos lahja on todella hankalan mallinen, laita se ensin johonkin laatikkoon tai rasiaan. Näin paketointi on paljon helpompaa ja pakkauskin pysyy ehjänä.

Myös kierrätyspaperit, vanhat sanomalehdet, käärepaperit ja jopa tapetit sopivat lahjojen paketointiin. Voit siis hyvin tutkailla ensin omia varastojasi. Ehkä sieltä löytyy jotain kaunista ja ainutlaatuista. Paketin voi kääräistä myös vaikkapa huiviin, jos on tarkoitus antaa lahjaksi huivi. Mielikuvitusta ja luovuutta kannattaa käyttää!

Lahjanauhan solmiminen

Jos onnistutkin saamaan aikaan kauniin paketin, seuraava kysymysmerkki voi olla nauha. Paketin ympärille tuleva nauha on helppo sitoa. Ensikertalaisella voi kuitenkin olla kärsivällisyys koetuksella. Tästä voit katsoa ohjeen kahteen eri nauhaversioon.

Linkkejä paketointiohjeisiin:

Yhteishyvän ohje, myös sellofaani

Ohje kierrätyspaperista tehtyyn lahjapussiin

Näyttääkö paketti rumalta?

Aina paketointi ei onnistu. Lopputulos voi olla kaukana toivotusta. Ei hätää! Nevdan yliopiston tutkimuksen mukaan paketointi ei vaikuta lahjan saajan asenteeseen. Sisältö on paljon merkittävämpi tekijä. Näin on erityisesti silloin, jos lahjan antaja on läheinen ihminen. (Lähde Mtvuutiset )

Vieraamman tuttavan lahjan ulkonäköön sen sijaan kannattaa panostaa. Jotkut voivat kokea lahjan ulkonäön korreloivan antajan arvostusta itseään kohtaan. Jos ongelma on suuri, pyydä apua, osta valmis paketti tai tilaa lahja täysin valmiina suoraan vastaanottajalle.