Parhaat lahjojen ostopaikat

Kallis kauppa

Lahjoja ostetaan ympäri vuoden. Joka kerta mielessä pyörii sama kysymys: mistä ostaa tai hankkia lahja? Omasta suosikkikaupasta ei välttämättä löydy sopivaa. Usein ei ole aikaa kierrellä monilla sivuilla tai ostopaikoissa. Internetin kauppapaikat ovat tuoneet suuren avun laajalla valikoimallaan. Silti usein tuntuu, ettei löydä mitään sopivaa. Voi tuntua, että ryntäilee sinne tänne ilman tulosta. Ostopaikan valintaa helpottaa, jos tuote on valmiiksi tiedossa. Ilman minkäänlaista ideaa on vaikeaa suunnistaa oikeaan paikkaan – silloin kannattaa pyytää apua. Alla on muutamia vinkkejä ostopaikan löytämiseksi.

Suosi täsmäiskuja

On helppoa, jos tiedät tarkkaan, mitä haluat hankkia. Silloin voit suunnata suoraan alan liikkeeseen tai verkkokauppaan. Jos mahdollista, rajaa tuotteiden vaihtoehtoja jo etukäteen. Voit päättää ostaa punaisen pyyhkeen tai suuren pallon. Toki silmät kannatta pitää avoinna yllätyksille, mutta jos on kiire, pysy suunnitelmassasi. Erikoiskaupoista saatat tehdä myös löytöjä, joita et olisi osannut ajatellakaan.

Verkkokaupat

online shopping

Internet on pullollaan verkkokauppoja. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Usein ongelmaksi muodostuukin liian laaja valikoima. Kokeilepa hakea etsimääsi tuotetta, mutta suuren ja tunnetun merkin sijaan valitse pieni yritys. Saat helposti uniikin lahjan. Samalla saatat tukea kotimaista yrittäjyyttä kansinvälisten jättien sijaan. Kannattaa muistaa, että verkkokauppatilauksia joutuu odottelemaan jonkin aikaa. Onneksi moni toimitus tapahtuu muutamassa päivässä. Myös kauempana asuvaa lahjansaajaa on kätevä muistaa netistä hankitulla lahjalla. Osa verkkokaupoista myös toimittaa lahjat kauniisti paketoituna omalla viestilläsi suoraan vastaanottajalle.

Erityisesti lahjakortit ja aineettomat lahjat on kätevää hankkia netistä.

Tavaratalot

Perinteiset tavaratalot ja ”kivijalkakaupat” ovat erittäin hyvä vaihtoehto lahjan ostoon. Niissä pääset näkemään tuotteet ja hypistelemään niitä. Kannattaa myös ehdottomasti pyytää vinkkejä myyjiltä. Ammattilaisina heillä on eri näkökulma ja he yleensä osaavat auttaa. He tietävät, mitä muutkin ostavat ja mikä on suosittua. Lahjaideoita voi olla esillä jo valmiina. Useissa kaupoissa saat lahjan mukaasi myös valmiiksi paketoituna. Tavarataloissa lahjat ovat valmiina, niiden saapumista ei tarvitse odotella yhtään.

Markkinat, torit

Jos etsit yksilöllisempiä ja uniiikimpia lahjoja, kannattaa käydä markkinoilla ja toreilla. Niiltä voi löytää todellisia aarteita. Valikoimaa on laidasta laitaan, käsitöistä ja elektroniikasta makeisiin herkkuihin. Näissä ostoksissa tulee ottaa huomioon, ettei niitä saa välttämättä hankittua myöhemmin lisää. Esim. särkynyttä astiaston osaa voi olla vaikea korvata. Tai kauniita pyyhkeitä ei saakaan useampia, vaikka tarvetta olisi.

Voisiko lahja ollakin jotain käytettyä? Tämäkin vaihtoehto on hyvä huomata. Nykyisin yhä useampi arvostaa kierrätystä. Erilaisilla toreilla voi osua kultasuoneen, mutta mitä tahansa krääsää ei kannata ostaa. Muista kierrätyslahjoissakin tyylikkyys ja arvosta lahjan saajaa. Kierrätyslahjoissa on erittäin tärkeää tuntea lahjan vastaanottaja. Kaikki eivät vielä ajattele ”toisen vanhan” sopivan lahjaksi.

Lahja ystävältä?

Onko sinulla ystävä, tuttava, kollega tai naapuri, joka tekee mielellään käsillään? Voisiko joku auttaa valmistamaan jotain ainutlaatuista? Tämmöinen lahjan hankinta voi ilahduttaa sekä tekijää, saajaa, että sinua. Toki tulee muistaa, ettei kenenkään voi olettaa tekevän sinun lahjoja ilmaiseksi. Miten olisi vaihtokauppa? Joka tapauksessa jonkinlainen pieni korvaus on paikallaan, vaikkei harmaata taloutta tulekaan vahingossa tukea.

Vaikkei ystäväsi tekisikään itse lahjaa, neuvoja ja ideoita heiltä kannattaa joka tapauksessa kysyä. Avoimuus voi tuoda yllättäviä ratkaisuja.

Loppujen lopuksi lahjan sisältö on ratkaiseva tekijä ostopaikkaa valittaessa. Kalliista kaupasta hankittu muisto ei ilahduta enempää kuin lämmöllä valittu edullinen lahja. Jos ideaa ei kerta kaikkiaan keksi, voi aivan hyvin kysyä saajan toivetta, ja hankkia lahjakortin hänen ilmoittamaansa kauppaan. Jos annat lahjaksi lahjakortin toivottuun paikkaan, silloin ei tarvitse miettiä, mistä sen saa. Melkein kaikissa kaupoissa, liikkeissä ja hoitoloissa on nykyisin saatavana lahjakortteja.