vauva nukkuu

Mitä antaa ristiäis- tai nimiäislahjaksi? Keräsimme parhaat lahjaideat, joilla onnistut varmasti!

Oletko saanut kutsun vauvan kastejuhlaan? Sekä kirkolliseen ristiäisjuhlaan, että muuten vietettäviin nimiäisiin sopivat samat lahjat. Lahjan hankintaan vaikuttaa moni asia. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on kummius – kummit voivat hyvin antaa lahjaksi jotain hieman arvokkaampaa. Suhde lapsen vanhempiin vaikuttaa erityisesti lahjan sisältöön. Joka tapauksessa on kohteliasta viedä mukanaan pieni lahja – elleivät kutsujat ole erityisesti jotain muuta toivoneet.

Yleensä ristiäiset/nimiäiset pidetään pienelle vauvalle. Vauva ei vielä itse toivo mitään. Voit hyvin kysyä vanhemmilta, mitä pienokainen tarvitsisi. Kummiksi tuleva voi tiedustella, onko perheellä esimerkiksi perinteisiä lahjoja, joita kummeilta toivotaan. Erityisesti silloin, jos kyseessä ei ole esikoinen, toiveena voi olla samantapaisia lahjoja kuin vanhemmat sisarukset ovat saaneet.

Isovanhemmat voivat antaa lahjaksi mitä haluavat. Lahja voi olla yhdessä vanhempien kanssa sovittu. Jos lastenlapsia on useita, voi olla lahja, joka on tullut tavaksi antaa suvun tuoreimmalle jäsenelle. Myös suvussa kiertäviä arvo- ja muistoesineitä voi antaa kastejuhlassa.

Lahja vauvalle, tytölle vai pojalle?

Vauvoille annettavissa lahjoissa ei ole juuri eroa sukupuolella. Toki vaatteet voi halutessaan valita värin mukaan. Lähes kaikki perinteiset lahjat (korut, vauvakirjat, kehykset, lusikat jne) sopivat sekä tytöille että pojille ristiäislahjaksi.

Lahjan arvo/hinta on täysin antaja- ja perhekohtainen. Joillakin on varmasti tapana antaa hyvinkin arvokkaita lahjoja. Useimmissa tapauksissa riittää kuitenkin ihan muutaman kympin arvoinen kastelahja.

Lahjaa valittaessa voi miettiä myös sitä, haluaako lahjalle antaa ”jatkoa” tulevaisuudessa. Tämä onnistuu esim. aterin- ja astialahjojen kanssa. Myös joihinkin leluihin voi hankkia lisäosia myöhemmin. Jos annat ristiäislahjaksi pikkuruisen sormuksen, voit ostaa siihen myöhemmin ketjun. Isompi lapsi voi pitää sormusta ketjussa kaulassaan.

kaste

Lista ihanimmista lahjoista ristiäisiin tai nimiäisiin:

Villavaatteet.

Suomessa on pitkä ja usein kylmä talvi. Meillä myös nukutetaan usein lapsia ulkona. Villavaatteet ovat käytännöllisiä ja ihania. Esimerkiksi Pierre Robertin merinovillavaatteet* ovat hyviä.

Aterimet.

Jokainen lapsi alkaa jossain vaiheessa syödä ruokaa, eikä pieniä aterimia ole koskaan liikaa. Voit hyvin antaa lahjaksi Arabian Muumi-aterimet*. Ne sopivat pieneen käteen ja ovat kestäviä sekä kauniita.

Lahjakortti kuvaukseen.

Lähes jokainen vanhempi rakastaa kuvia omasta lapsestaan. Monissa perheissä kuvauksissa käydään joka tapauksessa, joten lahjakortti tulee tarpeeseen. Kuvat myös säilyvät. Hanki lahjakortti joltain pienten lasten kuvaukseen erikoistuneelta kuvaajalta lapsen kotipaikkakunnalta.

Korvakuumemittari.

Jos olet menossa perheen ensimmäisen lapsen ristiäisiin, niinkin käytännöllinen lahja kuin korvakuumemittari on hyvä. Viime aikoina äitiyspakkauksessa on ollut mukana digitaalinen kuumemittari. Korvakuumemittari on kuitenkin todella kätevä pienen lapsen kanssa.

 

Vauvakirja.

Vauvakirja* sopii lapsen muistojen tallettamiseen. Se sopii jokaiselle. Jos haluat pelata varman päälle, varmista, ettei perheellä ole jo montaa vauvakirjaa valmiiksi. Vauvakirja on vähän sellainen lahja, jonka kaikki ajattelevat muiden antavan. Ja loppujen lopuksi kukaan ei anna. Isommatkin lapset tykkäävät katsella itsestään muistiin merkittyjä asioita.

Kotimaista designia.

Jos tiedät perheen arvostavan kauniita, ajattomia sisustusesineitä, vie mukanasi kotimaista designia. Jos olet matkassa pienellä budjetilla, muukin kaunis lastenhuoneen sisustustavara* on oikein sopivaa. Esimerkiksi pöllökuvioiset* koukut ovat sieviä ja sopivat moneen budjettiin.

Tuotteet omalla nimellä.

Voit hyvin viedä lahjaksi esimerkiksi peiton tai tyynyn lapsen nimellä. Toki meillä Suomessa perinteisesti lapsen nimi on kerrottu vasta ristiäisissä. Siinä tapauksessa voit antaa lahjan jälkikäteen tai vanhemmat voivat hoitaa nimen lisäämisen myöhemmin.

Itse tehdyt lahjat.

Jos olet käsityö- tai nikkarointitaitoinen, lahjan aiheet ovat rajattomat. Valmista ihan mitä vain käytännöllistä, jota lapsi voi käyttää. Pienet jakkarat, pöydät, vaatteet, taulut yms. ovat yksilöllisiä ja ainutlaatuisia.

Korut.

Kastelahjoiksi, erityisesti kummeilta, on perinteisesti annettu koruja, valokuvakehyksiä ja kummilusikoita. Myös pienen pieniä sormuksia voi antaa (vaikkeivät ne käyttökelpoisia olekaan). Kultasepänliikkeissä myydään myös säästöpossuja. Nämä lahjat sopivat edelleen ristiäislahjoiksi. Korulahjoja voi antaa erityisesti silloin, jos erityisiä toiveita ei ole. Erittäin hieno lahja poikavauvalle on Duudsonien suunnittelema Kaleva -koru Elämän roihu* pienessä koossa!

Sijoitusrahasto.

Jos itse olet kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, voit antaa lahjaksi sijoitusrahaston. Voit lisätä sinne rahaa aina lapsosen merkkipäivinä. Rahaston avaamiseksi tarvitset lapsen vanhempien luvan, mutta voitte sopia, että sinä hallinnoit sitä. Muista, että korkoa korolle -ilmiö pääsee hyvin käyntiin ennen kuin lapsi on aikuinen. Lapsi saa tällä tavalla säästetyt varat itselleen tullessaan täysikäiseksi. Lisätietoja lapselle säästämisestä ja tilinavaamisesta myös muille kuin omille lapsille löydät esim. Nordnetin* sivuilta. Se sopii kaikkien pankkien asiakkaille.

vauvalahja

Jossain mielessä kastelahjat ovat kaikkein helpompia. Vauvat ovat söpöjä ja ihania. Niille voi antaa kaikkea mahdollista kaunista, kestävää ja suloista. Ainakaan itse päivänsankari ei varmasti moiti lahjojaan. Usein vanhemmatkin ovat vain ihastuksissaan kaikesta heidän pienokaiseensa liittyvästä.

vauvan huone